Emlak sektöründeki tüm güncel gelişmeleri artık tek bir yerden takip edebileceksin. Mustafa Hakan Özelmacıklı ile birlikte “Emlak Bülteni” adı altında her hafta Salı günü saat 21:00’de gündemde olan son konuları ve gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam ediyoruz. Yedinci bölümümüzde daha önce Toki Sosyal Konut projesi açıklanır açıklanmaz sizlere bir çok detayı paylaşmıştık. Bu hafta ise 10 Ekim itibariyle başvuruları başlayan, Toki İlk Evim Arsa projesinin detaylarını paylaşacağız. Sosyal konut ile arasında kalanlar içinde bir kıyaslama yapacağız. Yorumlarınızı ve sorularınızı hazırlayın çünkü internaktif bir yayın gerçekleştireceğiz.
Konun detaylarını Mustafa beyle konuşacağız.
- Öncelikle şimdiye kadar konuta zaten yoğun bir başvuru alındı. Peki Sosyal Konuta Başvuran Arsaya Başvuru Yapabilecek mi?
Daha önce arsa yada konuttan birine başvuru yapılabileceği açıklansa da Bakanımız Murat Kurum, sosyal konut projesine başvuru yapanların arsaya da başvuru yapabileceğini açıkladı.
Proje kapsamında elektrik, su ve stabilize yol altyapıları tamamlanmış, imar planı yapılmış, inşaat yapmaya hazır bir milyon arsa satışa çıkarılacak. 10 Ekim’de başlayan başvurular, 7 Kasım’a kadar devam edecek. Arsa için başvurular Ziraat Bankası şubelerine yapılacak.
Proje kapsamında müstakil ve hisseli arsalara başvuru alınacak. Müstakil konutların yapılacağı arsalar 350 ila 500 metrekare olup, yapılacak konutların büyüklükleri 105 ile 150 metrekare arasında olacak.
Arsa tahsisi için yapılan müracaat sayısının tahsis edilecek arsa sayısından fazla olması halinde, arsa sayısı kadar asil ve asil sayısı kadar yedek hak sahipleri noter kurası ile belirlenecek.
Noter kurası ve diğer duyurular, www.toki.gov.tr internet adresinde yayımlanacak ve tahsis sahiplerine kısa mesaj yolu ile iletilecek.
- Arsa fiyatları ne kadar olacak?
Arsa tahsis bedelinin 1/10’u peşin geriye kalanı 9 yılda eşit taksitle ve faizsiz olarak ödenecek. Taksit ödeme tarihi; peşinat bedeli ödendikten sonra, sözleşme imza tarihinden itibaren 1 yıl sonraki tarih olacak. Tahsis sahibi peşinat tutarı yatırıldıktan 1 yıl sonra başlamak üzere, taksitler aylık yada yıllık eşit taksitler halinde de ödenebilecek. Ancak sözleşme aşamasında aylık ya da yıllık sözleşme tiplerinden sadece biri tercih edilebiliyor. Müstakil arsaların fiyatları 192 bin 500 liradan, taksitleri ise 1.604 liradan başlıyor. Hisseli arsalar da ise 112 bin 500 liradan başlayan fiyatlar ve 937 liradan başlayan taksitlerle sunuluyor.
- Tapular alınabilecek mi hemen?
Kesinleşen arsa tahsisi sonrasında tahsis sahibinin yükümlülüklerini yerine getirmesini teminen taahhütname alınır. 3 ay içerisinde ipotekli ve takyitli olarak tapu devri yapılır.
- Arsa alan ne zaman ev yaptıracak, yapılmazsa ne olur?
Müstakil arsalar üzerine; arsa tahsis tarihinden itibaren ilk yıl içerisinde konut inşaatına başlanması, 2 yılda nüve kısmının tamamlanması şart. Hisseli parseller için kura çekimi yapıldıktan sonra parsel bazlı ortaklar (7 ve üzeri ortaklar için), 3 ay içinde konut yapı kooperatifi kuracak olup, bu taşınmazdaki yapım süreci kooperatif kanuna göre yürütülecektir. Bu kooperatiflerden ayrılanların olması halinde, bunların yerine kurada belirlenmiş olan yedek listeden hak sahipleri üye olarak alınacak.
Müşterek asa için müracaat edenler, tapu senedinin tarihinden itibaren en geç bir yıl içinde konutunu yapmaya başlamaları ve önceden tespit edilen plana göre tüm bloklar için zemin kat taban döşeme seviyesini en geç 2 yıl içinde bitirmeleri şart.
Bu kanun hükümlerine dayanılarak yapılan tüm işlemler her türlü vergi, resim ve harçtan muaf. Tapu devri esnasında döner sermaye harcı, tahsis sahibi tarafından ödenir.
Bu şarta uymayanlardan tahsis edilen arsalar, hiçbir hüküm alınmasına gerek olmaksızın ödemiş olduğu bir bedel var ise %10’u kesilerek kalan meblağ iade edilerek geri alınacak.
- ARSAYA MÜŞTEREK BAŞVURU MÜMKÜN MÜ?
İmar planlarına göre toplu yapılaşmaya uygun olan (müstakil arsa tahsisi yapılamayacak) taşınmazlar taliplilerce bankaya müracaat edildiğinde bu taşınmazlar için diğer başvuru sahipleri ile müşterek müracaat etmiş sayılır.
Kura sonrası bu taşınmazlardaki hak sahipleri de müşterek müracaatları sebebiyle aynı arsa içerisindeki diğer ortakları ile 775 sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliğinde belirtilen inşaat yapma şartlarına uymayı peşinen kabul ve taahhüt eder.
Bu kısım sizde!!!
Bir de 28 ilde 10 bin iş yeri için de başvurular başladı. Bu illere baktığımızda,
- Ankara’da 1000,
- İzmir’de 700,
- Bursa, Konya, Adana, Malatya, Gaziantep ve Şanlıurfa’da 500,
- Diyarbakır ve Kocaeli’nde 450,
- Eskişehir, Kayseri ve Manisa’da 350,
- Mersin, Denizli ve Balıkesir’de 300,
- Van, Erzurum, Trabzon, Tekirdağ’da 250,
- Afyonkarahisar, Aksaray, Isparta, Çorum, Ordu, Sivas’ta 200,
- Şırnak’ta 150
- Kastamonu’da 100 (TABLO YAPABİLİRSENİZ İYİ OLUR)
- İş Yeri Başvurularında Hangi Şartlar Aranacak?
- Başvuru çerçevesinde TC Vatandaşı olmak, projenin bulunduğu il nüfusuna kayıtlı olmak veya o il sınırlarında faaliyette bulunuyor olmak ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Bunun yanı sıra ustalık belgesi, işyeri açma belgesi, oda kayıt belgesi veya vergi mükellefi olmak gibi bazı şartlar da kontrol edilecek. Kişinin kendisinin, eşinin ve 18 yaşından küçük çocuklarının mülkiyetinde sanayi dükkanı olmaması da gerekiyor.
- Ödemeleri Nasıl Olacak?
- Ödemeler için de ihale sonrası yaklaşık dükkan bedeli üzerinden %10 peşinat bedeli alınacak. Kalan bakiye için de borç banka sözleşmesi sonrasında başlamak üzere, 6 aylık dönemlerde Memur maaşı artış oranında artış uygulanarak 120 Ay vadede yapılacak
- Başvurular Nereden Yapılacak?
- Başvuru bedeli 2.000-TL olan iş yeri başvuruları da 07 Kasım tarihine kadar E-Devlet üzerinden ve İl Merkezlerinde Halk Bankası, İlçelerde ise Ziraat Bankası Şubelerinden yapılabilecek.